Ψυχολογικές – Συμβουλευτικές Υπηρεσίες


Οι πληροφορίες που ακολουθούν απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που προσφέρω και να δουλέψουν μαζί μου.

Αν έχετε ερωτήματα που δεν καλύπτονται από τα παρακάτω ή ενδιαφέρεστε για θεραπεία/συμβουλευτική, επικοινωνήστε μαζί μου.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πώς δουλεύεις ως ψυχολόγος; Με ποιο τρόπο ασκείς τη συμβουλευτική;
Τι είδους δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που αναζητούν θεραπεία;
Πώς μπορώ να ξέρω ότι η συμβουλευτική είναι κατάλληλη για εμένα;
Ποια οφέλη μπορώ να αναμένω αν επιλέξω τη συμβουλευτική;

Πρακτικά ζητήματα
         Πού και πότε βλέπεις ανθρώπους για συμβουλευτική;
         Πόσο διαρκεί μια συνεδρία; Πόσες φορές θα χρειαστεί να έρθω;
         Τι συμβαίνει σε μία τυπική συνεδρία;
         Πόσο χρεώνεις για μία συνεδρία;
         Πολιτική ακυρώσεων
         Απόρρητο

Πληροφορίες και ραντεβού

 

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ ΩΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ; ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΣΚΕΙΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ;


Κατά κύριο λόγο, δουλεύω με βάση την προσωποκεντρική προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία ο κάθε άνθρωπος είναι ικανός να βρει τις δικές του απαντήσεις και τη δική του κατεύθυνση στη ζωή.

 

Η κεντρική υπόθεση που διατρέχει τη δουλειά μου είναι ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε προς το να γίνουμε όλα όσα μπορούμε να γίνουμε.

 

Ως σύμβουλος, προσφέρω τις θεραπευτικές εκείνες συνθήκες που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία: Είμαι όσο περισσότερο αληθινή μπορώ εντός της συμβουλευτικής σχέσης, προσεγγίζω τον πελάτη με σεβασμό και θετική στάση και προσπαθώ να κατανοώ σε βάθος τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις εμπειρίες του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πελάτης νιώθει ελεύθερος και ασφαλής να χρησιμοποιήσει τη θεραπεία με όποιο τρόπο επιθυμεί, είτε αυτό αφορά τη διερεύνηση μιας συγκεκριμένης εμπειρίας, την κατανόηση της αίσθησης που έχει για τον εαυτό του ή την εξέταση του πώς βιώνει τη ζωή του και βγάζει νόημα από όσα του συμβαίνουν.

Από την πλευρά μου, προσπαθώ να είμαι μαζί με τον πελάτη κάθε στιγμή της διαδικασίας και να τον ακολουθώ οπουδήποτε θέλει να πάει, χωρίς να επιβάλλω συγκεκριμένη ατζέντα ή πλαίσιο για τη μορφή και κατεύθυνση της θεραπείας.

Προφανώς, ως πρόσωπο μέσα στη σχέση με συγκεκριμένες ιδιότητες και εμπειρίες, μπορώ να επηρεάσω τη διαδικασία με συγκεκριμένους τρόπους. Η ευθύνη μου είναι να έχω πλήρη επίγνωση αυτής της επιρροής και να είμαι όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτή σχετικά με τη στάση μου ως προς τη θεραπεία.

Για το λόγο αυτό, αποφεύγω να σχετιστώ με τον πελάτη από τη θέση του ειδικού. Πιστεύω ότι ο πελάτης είναι ο μόνος ειδικός στη δική του ζωή και εισέρχομαι στη θεραπευτική σχέση ως πρόσωπο, με στόχο να συναντήσω ένα άλλο πρόσωπο.

Στα πλαίσια της προσωποκεντρικής θεραπείας, αυτού του τύπου η συνάντηση είναι η ίδια η θεραπεία.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κλίμα και τις συνθήκες της θεραπευτικής συνάντησης, δείτε το άρθρο: Η Συνάντηση με τον Θεραπευτή.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;


Η ψυχολογική θεραπεία αγγίζει σχεδόν όλες τις ανθρώπινες εμπειρίες – από τις λεγόμενες «φυσιολογικές» μέχρι τις αποκαλούμενες «διαταραχές».

Κάποιοι πελάτες βιώνουν έντονο άγχος, καταθλιπτική διάθεση ή κάποιου είδους τραύμα, άλλοι διανύουν μια περίοδο κρίσης ή απώλειας, όπως το πένθος, ο τερματισμός μιας σχέσης και η αντιμετώπιση συγκρούσεων, ενώ κάποιοι άλλοι επιθυμούν να μάθουν και να καταλάβουν περισσότερα για τους ίδιους.

Εκείνο που διαπιστώνω συχνά είναι ότι, πίσω ή γύρω από το πρόβλημα που αρχικά παρουσιάζεται στη θεραπεία, πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια διάχυτη ανησυχία, αβεβαιότητα ή δυσφορία εξαιτίας της αίσθησης ότι δεν είναι οι άνθρωποι που θα ήθελαν να είναι και δεν ζουν τη ζωή που θα ήθελαν να ζουν.

Στην πορεία της θεραπείας, φαίνεται να στρέφονται προς τη διερεύνηση ευρύτερων ζητημάτων, όπως είναι η εγκυρότητα των επιλογών τους, η τοποθέτησή τους σε σχέση με τους άλλους, η αίσθηση που έχουν για την αξία τους και το νόημα της ζωής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που οδηγούν κάποιον στη θεραπεία, δείτε το άρθρο: Η Ψυχοθεραπεία και πότε την Επιλέγω.

Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι στη δουλειά μου αποφεύγω να χρησιμοποιώ την ψυχιατρική ορολογία, παρόλο που ως ψυχολόγος γνωρίζω τη γλώσσα της ψυχιατρικής και έχω επαρκείς γνώσεις ψυχοπαθολογίας.

Προτιμώ να σκέφτομαι ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εύθραυστοι ή ευάλωτοι, ότι χρησιμοποιούν άμυνες ή διαστρεβλώνουν τις εμπειρίες τους, ότι ο τρόπος τους να υπάρχουν είναι απροσπέλαστος ή ότι έχουν αποξενωθεί και αποσυνδεθεί από τον εαυτό τους και το περιβάλλον τους.

Συγχρόνως όμως, αναγνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τι τους συμβαίνει, βρίσκουν τις διαγνώσεις βοηθητικές. Συνεργάζομαι με ψυχίατρο και, αν μου ζητηθεί, βοηθάω στην αξιολόγηση της κατάστασης του πελάτη και στην απόφαση για το αν μια ψυχιατρική γνώμη θα ήταν ωφέλιμη.

Η δική μου δουλειά δεν κινείται μόνο προς την κατεύθυνση της μείωσης των «συμπτωμάτων», αλλά προσεγγίζει τον πελάτη ολιστικά και φαινομενολογικά: Προσπαθώ να συνομιλώ με ολόκληρο τον άνθρωπο και να κατανοώ πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται την εμπειρία του – «διαταραγμένη» ή μη.

Σημειώστε ότι αισθάνομαι άνετα να δουλεύω με μεγάλο φάσμα ανθρώπινων εμπειριών, αλλά αν αντιληφθώ ότι δεν μπορώ να είμαι βοηθητική με συγκεκριμένες εμπειρίες, παραπέμπω σε συνάδελφο.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ Η ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;


Η απόφαση να δουλέψει κανείς με έναν θεραπευτή είναι πολύ προσωπική διαδικασία και συχνά περικλείει ποικίλους προβληματισμούς.

Κάποιοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τη λήψη βοήθειας ως ένδειξη αδυναμίας. Νιώθουν δισταγμό, φόβο ή ντροπή να εμπιστευτούν και να αποκαλύψουν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους. Αισθάνονται άβολα στην ιδέα ότι κάποιος θα ασχοληθεί μαζί τους ή τρομοκρατούνται με το πλησίασμα. Υποτιμούν αυτό που ονομάζεται «ψυχικός κόσμος», θεωρούν την ψυχολογία «μη σοβαρή» επιστήμη ή έχουν διαστρεβλωμένη εικόνα για τους θεραπευτές και τη θεραπεία.

 

Αν έχετε ανάγκη να μιλήσετε και δεν υπάρχει κάποιος κατάλληλος, αν κάτι σας φταίει και δεν ξέρετε τι, αν μια αίσθηση έλλειψης ικανοποίησης ή κενού έρχεται και επανέρχεται, αν σας προβληματίζουν κάποιες συμπεριφορές σας ή εκδηλώνετε «συμπτώματα», αν αισθάνεστε ότι η ζωή σάς πηγαίνει αντί να την πηγαίνετε, να ξέρετε ότι η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει.

 

Ως προς το ερώτημα για το αν εγώ είμαι η κατάλληλη σύμβουλος για εσάς, σημειώστε ότι προσφέρω μία δωρεάν τηλεφωνική συνεδρία 30 λεπτών, όπου μπορούμε να διερευνήσουμε τις προσδοκίες και τα ερωτήματά σας, καθώς και να αποφασίσουμε αν μπορούμε να δουλέψουμε μαζί.

Κλείστε μία δωρεάν τριαντάλεπτη τηλεφωνική συνεδρία μαζί μου.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΠΟΙΑ ΟΦΕΛΗ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΩ ΑΝ ΕΠΙΛΕΞΩ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ;


Ο κάθε πελάτης είναι διαφορετικός και χρησιμοποιεί τη συμβουλευτική με τον δικό του μοναδικό τρόπο, επομένως τα οφέλη είναι πάντοτε διαφορετικά για τον καθένα.

Παρόλα αυτά, οι πελάτες που αισθάνονται ότι ωφελούνται από τη θεραπευτική διαδικασία, πολύ συχνά φαίνεται να κινούνται προς τις εξής κατευθύνσεις:

Σταδιακά, η στάση τους προς τον εαυτό τους γίνεται λιγότερο επικριτική και αισθάνονται μεγαλύτερη εκτίμηση και αποδοχή για αυτό που είναι την κάθε στιγμή.

Γίνονται περισσότερο ανοιχτοί στις εμπειρίες τους και τολμούν να βιώσουν σκέψεις και συναισθήματα που παλαιότερα απωθούσαν ή στα οποία δεν είχαν πρόσβαση.

Νιώθουν λιγότερη ψυχολογική ένταση και γίνονται περισσότερο ευέλικτοι και δημιουργικοί στη συμπεριφορά τους απέναντι στις καταστάσεις.

Εκδηλώνουν μεγαλύτερη αποδοχή και ενσυναίσθηση στη στάση τους προς τους άλλους και μπορούν να είναι περισσότερο αληθινοί όταν σχετίζονται μαζί τους.

Έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους και επιλέγουν να κινηθούν προς τις κατευθύνσεις που πραγματικά επιθυμούν.

Απομακρύνονται από τα προσωπεία και δεν νιώθουν πλέον την ανάγκη να είναι περισσότερα ή λιγότερα από όσα είναι προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί.

Τελικά, φαίνεται να γίνονται περισσότερο αυθεντικοί – χωρίς διαστρεβλώσεις ή αυταπάτες, τείνουν να γίνουν όλα όσα μπορούν να γίνουν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έννοια της αυθεντικότητας, δείτε το άρθρο: Εαυτός Αληθινός Αναζητείται.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ


Όσα ακολουθούν σκιαγραφούν το πλαίσιο εντός του οποίου αισθάνομαι ότι μπορώ να δουλέψω αποτελεσματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιμέρους σημεία δεν δύνανται να τροποποιηθούν λόγω ειδικών συνθηκών.

 

Πού και πότε βλέπεις ανθρώπους για συμβουλευτική;

Προσφέρω τις υπηρεσίες μου στο ιδιωτικό μου γραφείο στο κέντρο της Αθήνας.

Ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής ή διαμονής του πελάτη, τα ραντεβού γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο, μέσω τηλεφώνου ή Skype ή με κάποιο συνδυασμό αυτών.

Τα ραντεβού είναι πρωινά, μεσημεριανά και βραδινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις υπάρχει δυνατότητα για ραντεβού το σαββατοκύριακο.

Σε γενικές γραμμές, προσπαθώ να είμαι όσο πιο ευέλικτη μπορώ σε σχέση με τις ημέρες και ώρες που προσφέρω ώστε να ταιριάζουν με το πρόγραμμα των πελατών.

 

Πόσο διαρκεί μια συνεδρία; Πόσες φορές θα χρειαστεί να έρθω;

Δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός κανόνας σχετικά με το πόσο πρέπει να διαρκεί μια συνεδρία ή πόσο πρέπει να διαρκεί μια θεραπεία, αλλά αυτό εξαρτάται από τις ανάγκες του πελάτη και τη χρήση της θεραπείας που θέλει να κάνει τη δεδομένη στιγμή.

Με τους περισσότερους πελάτες, κάθε συνεδρία διαρκεί γύρω στη μία ώρα.

Συνήθως προτείνω συνεδρίες σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση ώστε να διατηρείται η συνέχεια μεταξύ των συνεδριών, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει πάντα ο πελάτης σχετικά με τη συχνότητα που αισθάνεται καλύτερη για τον ίδιο.

Το αν η θεραπεία θα είναι βραχυχρόνια ή μακροχρόνια, επίσης εξαρτάται από τις ανάγκες του πελάτη.

Για κάποιους μία μοναδική συνεδρία μπορεί να είναι καθαρτική και αρκετή, για άλλους 5 ή 6 συνεδρίες μπορεί να είναι επαρκείς για να διερευνήσουν ένα συγκεκριμένο ζήτημα και για άλλους μπορεί να χρειάζεται πολύμηνη ή πολύχρονη δουλειά αν θέλουν να διερευνήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της εμπειρίας τους.

Για μένα το σημαντικό είναι να καταστήσω σαφές ότι, παρόλο που θα πω τη γνώμη μου αν μου ζητηθεί, η τελική απόφαση σχετικά με τη συχνότητα, τη διάρκεια, αλλά και τον τερματισμό της θεραπείας είναι του πελάτη.

 

Τι συμβαίνει σε μία τυπική συνεδρία;

Κάθε συνεδρία είναι μοναδική και διαφορετική από τις άλλες και δεν υπάρχει «σωστή» ή «λάθος» συνεδρία.

Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει κάθε συνάντηση όπως εκείνος νομίζει και να καθορίσει το περιεχόμενο, την κατεύθυνση και τον ρυθμό της ανάλογα με τις δικές του ανάγκες.

Αυτό που δεν πρέπει να περιμένετε ότι θα συμβεί σε μία συνεδρία είναι να σας δώσω συμβουλές ή να σας πω τι να κάνετε, να χρησιμοποιήσω «έτοιμες λύσεις» ή τεχνικές, να σας πιέσω να μιλήσετε για κάτι που δεν θέλετε να μιλήσετε, να σας υπερασπιστώ έναντι τρίτων ή να σχετιστώ μαζί σας σε προσωπικό επίπεδο.

Αυτό που πρέπει να περιμένετε ότι θα συμβεί σε μία συνεδρία είναι να σας ακούσω με όσο περισσότερο σεβασμό και προσοχή μπορώ χωρίς να κρίνω αυτό που λέτε, να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να σας κατανοήσω και να είμαι όσο περισσότερο αληθινή μπορώ μαζί σας και σε σχέση με όσα μου μεταφέρετε.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου πάντως, μια «καλή» συνεδρία αφήνει τη γεύση της αληθινής συνάντησης – ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, δίνει την αίσθηση ότι υπήρξε βαθιά και γνήσια επικοινωνία με έναν άλλο άνθρωπο.

 

Πόσο χρεώνεις για μία συνεδρία;

Η χρέωση κινείται περίπου στις τρέχουσες τιμές της αγοράς για επαγγελματικές ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Η χρέωση είναι στάνταρ, αλλά έχω τη δυνατότητα να προσφέρω συνεδρίες σε μειωμένη τιμή σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις (για παράδειγμα, σε φοιτητές, ανέργους ή άλλες ειδικές συνθήκες).

Σημειώστε ότι στο βαθμό που μπορώ, καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε το οικονομικό κόστος να μην αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην απόφαση κάποιου να ξεκινήσει συμβουλευτική.

 

Πολιτική ακυρώσεων

Σε περίπτωση που ο πελάτης επιθυμεί ή χρειάζεται να ακυρώσει ένα ραντεβού, προτιμώ να με ειδοποιεί το συντομότερο δυνατό και να το προγραμματίζουμε εκ νέου, εάν είναι εφικτό.

Ραντεβού που ακυρώνονται σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών ή ραντεβού που χάνονται λόγω μη προσέλευσης χωρίς ειδοποίηση, χρεώνονται κανονικά στην τιμή της συνεδρίας.

Σημειώστε πάντως σε σχέση με τα ανωτέρω ότι έκτακτες καιρικές συνθήκες ή απρόοπτα γεγονότα συνήθως λαμβάνονται υπόψη.

 

Απόρρητο 

Κατά την άσκηση του επαγγέλματός μου έχω ηθική και νομική υποχρέωση να τηρώ πλήρη εχεμύθεια για ό,τι περιέρχεται σε γνώση μου από την ιδιωτική ζωή και τις πράξεις του πελάτη.

Η μόνη περίπτωση που υποχρεούμαι να παραβιάσω το απόρρητο είναι να περιέλθει στην αντίληψή μου σχέδιο ή προπαρασκευή τέλεσης κακουργήματος.

Επιπλέον, δικαιούμαι να παραβιάσω το απόρρητο σε οποιαδήποτε περίπτωση κρίνω ότι κινδυνεύει η ζωή και ασφάλεια του πελάτη μου ή η ζωή και η σωματική ακεραιότητα τρίτων.

Σημειώστε ότι οι περιπτώσεις άρσης του απορρήτου είναι εξαιρετικά σπάνιες και η εμπιστευτικότητα όσων μοιράζεστε μαζί μου είναι απολύτως διασφαλισμένη.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ


Για να κλείσετε ραντεβού ή να μάθετε περισσότερα για τη δουλειά μου, μπορείτε να μου στείλετε email στο psychologo.blog@gmail.com ή να συμπληρώσετε την ακόλουθη φόρμα:

 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

[contact-form][contact-field label=’Όνομα’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’Email’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Μήνυμα’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Σημείωση 1: Συνήθως απαντάω την ίδια μέρα ή (το αργότερο) την επόμενη εργάσιμη μέρα.
Σημείωση 2: Τα στοιχεία σας και το περιεχόμενο του μηνύματός σας είναι απολύτως εμπιστευτικά.

 

Βιβή Φατούρου

Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για μένα και τη διαδρομή μου, δείτε εδώ.

Αν ενδιαφέρεστε για τη «θεωρία» πίσω από την πρακτική, διαβάστε για το φιλοσοφικό υπόβαθρο της δουλειάς μου.

 


Εξερευνήστε τα άρθρα του Ψυχολογώ εδώ.

Αν επιθυμείτε να μείνετε σε επαφή μαζί μου και να ενημερώνεστε για νέες υπηρεσίες, καινούργια άρθρα και οτιδήποτε νεότερο συμβαίνει στο Ψυχολογώ, συμπληρώστε το email σας παρακάτω:

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ

Τα στοιχεία σας παραμένουν απόρρητα.

 

(Visited 9.720 times, 1 visits today)